Plantentuin Meise

 Er groeit iets in Meise!

Coniferenwandeling van 1 december 2017 tot 15 januari 2018 | Français | English

Ooit gewandeld in de overweldigende coniferencollectie van de Plantentuin in Meise?  U staat er oog in oog met maar liefst 350 verschillende soorten naaldbomen vanover heel de wereld.  Bovendien zal u raar opkijken wat voor eigenaardige familieleden onze doodgewone kerstboom allemaal heeft; de kruipende spar Picea abies 'Procumbens’ of de elegante Cryptomeria japonica, om er maar twee te noemen.  Bovendien zijn ze niet enkel mooi om naar te kijken, maar vaak ook erg nuttig!

Pesto
Het meest cruciale ingrediënt van pesto zijn pijnboompitten.  Dat zijn de zaden van de parasolden (Pinus pinea) uit de Mediterrane gebieden.  Men haalt ze uit de denappel, die ook wel eens kegel of conus genoemd wordt.  Dit is trouwens wat coniferen allemaal gemeen hebben, het dragen van kegels.  Conifeer kan letterlijk uit het Latijn vertaald worden als ‘kegeldrager’.

14 miljard potloden
Coniferen bezitten ook allen zacht hout dat uitermate geschikt is voor woningbouw, meubels en gebruiksvoorwerpen.  Zo worden potloden traditioneel gemaakt uit hout van de wierookcipres (Calocedrus decurrens) uit Noord-Amerika.  Het geeft kwaliteitspotloden hun typische geur en maakt dat ze makkelijk te slijpen zijn.  Het zal je wellicht niet verwonderen dat met 14 miljard potloden die per jaar geproduceerd worden niet enkel wierookcipressen maar ook andere familieleden het leven laten.

Natuurlijk verweer
Om hun zacht hout te beschermen tegen insecten en zwammen, produceren coniferen hun eigen bestrijdingsmiddelen: harsen en gifstoffen.  Maar de mens zou de mens niet zijn als hij ook dit niet zou aanwenden.  Zo wordt uit hars bijvoorbeeld terpentijn gehaald, een essentieel oplosmiddel voor olieverf en vernis dat tevens een beschermende werking heeft.  En om de celdeling van borst- en eierstokkankercellen af te remmen gebruikt men de gifstoffen van de venijnboom (Taxus brevifolia en T. baccata).   

Bedreigd
Als je de uitgestrekte sparrenbossen in de Ardennen ziet zou je het niet direct zeggen maar verschillende soorten coniferen zijn ernstig bedreigd in de natuur. Fitzroya cupresoides uit Chili bijvoorbeeld heeft een beperkt vespreidingsgebied en heeft enorm geleden onder ongecontroleerde houtkap. Volwassen exemplaren zijn zeer zeldzaam. Verschillende plantentuinen leveren momenteel inspanningen om de soort weer in het wild te introduceren en om de genetische basis van de planten in cultuur te verbreden.Van de zeldzame wollemia (Wollemia nobilis) bestaan er in het wild slechts enkele tientallen exemplaren, in Meise kan je hem in de Evolutiekas aantreffen. De watercipres  (Metasequoia glyptostroboides) uit China, werd pas in 1947 ontdekt en komt in het wild bijna niet voor. Gelukkig wordt de plant in verschillende plantentuinen gekweekt. In Meise staat een bijzondere mooie groep aan de Oranjerievijver. Ze werden in 1948 uit zaad opgekweekt en behoren dus tot de oudste planten buiten China.

Groter, grootst
Coniferen zijn de dominante plantengroep in de taiga, het naaldwoud bij de Noordpoolcirkel, dat tevens het grootste woud ter wereld is, groter dan de regenwouden samen!  Ze zijn de grootste levende wezens op aarde.  Ze overtreffen walvissen en dino’s in grootte en gewicht.  De hoogste, dikste en oudste bomen ter wereld behoren allen tot deze groep.  In Californië groeit een sequoia of kustmammoetboom (Sequoia  sempervirens) van meer van 115 m hoog, een stekelden (Pinus longaeva) van meer dan 4800 jaar oud en in Mexico een Montezumamoerascipres (Taxodium mucronatum) van 11.42 m omtrek. 

Allemaal familie
De groep van de coniferen is bijzonder divers.  Hoewel het merendeel naaldbomen zijn, zijn er ook coniferen met vlijmscherpe schubben zoals de slangenden, beter gekend als ‘apenverdriet’ (Araucaria araucana) of met bladeren zoals de podocarpussen van het zuidelijk halfrond.  Er bestaan zo’n 600 soorten op onze planeet en meer dan de helft hiervan heeft een vertegenwoordiger in de Nationale Plantentuin.  De coniferencollectie is dan ook immens.  In de Evolutiekas van het Plantenpaleis, doorheen het hele domein, maar vooral in het ‘Coniferetum’,  kan je kennis maken met deze boeiende plantengroep. 

Gratis wandelfolder
Ook op het einde van het seizoen is de Plantentuin de moeite waard.  Bij een laagstaande zon lijken de blauwe en gouden coniferen nog veel intenser van kleur.  U wandelt op eigen tempo langsheen miniconiferen of reuzegrote exemplaren.  Elke bezoeker ontvangt aan de kassa een gratis wandelfolder vol met coniferenweetjes.

Praktisch
De gratis wandelfolder wordt u aangeboden van 1 december tot 15 januari bij het toegangsticket.

Alle info 02/260 09 70 of info@plantentuinmeise.be

Stevig schoeisel of laarzen aanbevolen!

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout - Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (op 3 km van het Atomium)

A12 Brussel-Boom, uitrit 3 'Meise'

Openbaar vervoer: neem vanuit Station Brussel-Noord of vanaf metrostation Koning Boudewijn (metrolijn 6) de buslijn 250 of 251 van 'De Lijn'.

De Plantentuin is alle dagen open vanaf 9u30 (uitzonderlijk gesloten op 25 december, op 1 januari en 2 januari)

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd