*|MC:SUBJECT|*

Meise, 24 september 2017

Persbericht

Opening van het gerenoveerde Plantenpaleis!
Negen zondagen feest in Plantentuin Meise!


Vandaag vond de feestelijke inhuldiging plaats van het Plantenpaleis, één van de grootste publieke kassencomplexen van Europa, in het bijzijn van ministers Philippe Muyters en Ben Weyts. Na jaren van grote verbouwingen, kan het Plantenpaleis weer in volle glorie schitteren. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid werden de toegang en de noordvleugel volledig gerenoveerd. Het impulsprogramma van Toerisme Vlaanderen maakte het mogelijk om twee regenwoudserres een complete make-over te geven.Deze renovatie is een eerste grote stap in het Masterplan voor Plantentuin Meise van de Vlaamse overheid. Dit Masterplan houdt een volledige renovatie in van het domein en de gebouwen tegen 2026 met onder meer twee bezoekerscentra, aanleg van verschillende thematische tuinen, een gloednieuw serrecomplex voor onderzoek en conservatie en een houtmuseum. De collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten vindt in dit Plantenpaleis een veilig onderkomen.Regenwoudserre-(c) Plantentuin Meise


Vlaams minister van wetenschap Philippe Muyters: “Ik ben enorm fier dat met de opening van het nieuwe Plantenpaleis de eerste grote stap in het Masterplan voor de Plantentuin van Meise gezet is. Vlaanderen investeert maar liefst 100 miljoen euro om van onze plantentuin dé botanische tuin van Europa te maken. Als toeristische attractie, maar ook als internationale wetenschappelijke referentie. De uitdagingen voor onze natuur zijn groot door klimaatveranderingen, ontbossingen, teruggevallen biodiversiteit… onze Plantentuin heeft een belangrijke rol om ons de natuur beter te leren kennen en te kunnen beschermen.”

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen ruim €3 miljoen in een impulsprogramma voor de Plantentuin. “Ik investeer gericht om Vlaanderen als toeristische bestemming naar een hoger niveau te tillen. We gaan bezoekers uit de hele wereld verleiden”, zegt Weyts. “De Plantentuin bezit internationale allure die ons structureel versterkt als toeristische bestemming.

Na een kolaceremonie en de toespraken van de ministers,  openden beide ministers op ludieke wijze het Plantenpaleis, dat voor de gelegenheid ingepakt was met een 600 m lang lint met grote strik.
In het bijzijn van de administrateur-generaal Steven Dessein deden ze een rondgang door de 13 serres waarbij de gloednieuwe regenwoudserres als eerste aan de beurt kwamen.

Steven Dessein, administrateur-generaal Agentschap Plantentuin Meise: “Deze heuglijke gebeurtenis willen we vieren ... en dat zullen we doen, negen weken lang! Elke zondag van 24 september tot 26 november zullen niet alleen de temperaturen maar ook de sfeer tropische waarden bereiken in het Plantenpaleis. Van Afrikaanse hapjes tot Zuid-Amerikaanse muziek ... de tropen komen naar je toe. Eén ding is zeker, het wordt een vurige herfst in Plantentuin Meise!”

Bij het betreden van de regenwoudserres waan je je meteen middenin de tropen. Het publiek kan beleven hoe immens de bomen in het regenwoud kunnen zijn, aan de hand van de indrukwekkende stam van een plankwortelboom. Als je hier naast staat, voel je hoe nietig de mens in het regenwoud is.


Plankwortelboom-(c) Plantentuin Meise

Op de kunstbomen die de Plantentuin zelf bouwde, krijgen honderden bromelia's en orchideeën hun plekje. Het avonturenpad dat hoog door deze kunstbomen en echte bomen loopt, dompelt je onder in de mysterieuze wereld van het dak van tropische regenwoud. Daarnaast spreekt onder andere de Monguluhut van bladeren in de hoek gewijd aan Centraal-Afrika tot de verbeelding.

Ondertussen is de Plantentuin ook met de laatste loodjes bezig voor de buitenaanleg. Nog even en je loopt langs een glooiend pad met zicht op een ellipsvormige vijver met fontein naar de ingang van het Plantenpaleis. Dit pad vervangt de trappen waardoor het Plantenpaleis nu ook vanaf de noordzijde toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Nu zal je onder een sierlijk gebogen luifel uit staal binnenkomen. De strakke nieuwe inkomhal vormt de poort naar de mysterieuze wereld van de tropische regenwouden.

Geschiedenis
Het Plantenpaleis heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Het werd gebouwd in de jaren 1950. Op 15 april 1958 werd het Plantenpaleis ingehuldigd door Dhr. René Lefebvre, minister van landbouw en Dhr. Omer Vanaudenhove, minister van openbare werken en wederopbouw. De ingebruikneming van het Plantenpaleis op 20 mei 1965 gebeurde in het bijzijn van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

 
Bouw Plantenpaleis (jaren '50)-(c)Plantentuin Meise                               Detail bouw Plantentpaleis-(c)Plantentuin Meise

Sinds 1999 werden de daken vernieuwd en de kassen één voor één gerenoveerd: de Woestijnkas (2000), de Lentekas (2002), Mabundu (2003), de Evolutiekas (2008), de Victoriakas (2010), de Moesson- en Savannekas (2011), twee van de regenwoudkassen (2014), de vernieuwde toegang en een renovatie van de gehele regenwoudvleugel (2017).


Deze renovatie is een grote stap voorwaarts en een eerste grote horde die genomen wordt in uitvoering van het Masterplan voor Plantentuin Meise. Dit Masterplan houdt een volledige renovatie in van het domein en de gebouwen tegen 2026 met onder meer: twee bezoekerscentra, aanleg van verschillende thematische tuinen, een gloednieuw serrecomplex voor onderzoek en conservatie en een houtmuseum. De collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten vindt in dit Plantenpaleis een veilig onderkomen. Het is een uniek wetenschappelijk onderzoeksinstrument, zeker in de huidige context van biodiversiteitscrisis en klimaatsveranderingen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak vergeten dat slechts een twintigtal plantensoorten het merendeel van de wereldbevolking voedt. Nochtans zijn er honderden andere soorten die als voedselplant kunnen dienen. Als botanische tuin is het overbrengen van dit soort basiskennis over planten aan het grote publiek een van de voornaamste taken. Plantentuin Meise zet hier dan ook sterk op in en maakt zo een wereld van verschil!

Enkele basisgegevens:
 • Totale afmetingen Plantenpaleis: 154 x 73 m = 11.242 m² (ongeveer twee voetbalvelden), met een hoogte van 8 tot 16 meter
 • Aantal m² vervangen glas in de voorgevel: 1.079 m² met een totaal van 1.328 ruiten
 • Aantal m² breuksteenbuitenpad (opnieuw aangelegd): 726 m²
 • Afmetingen stalen luifel: 17,50 m L x 6,5 m B x 5 m H met een gewicht van 24 ton, geplaatst in 4 delen, en bestaande uit 20 cm dik geplooid staal
 • Hoeveelheid hersteld betonrot: 3.838 dm³
 • Afmetingen vijver: 50 m L x 20 m B, ongeveer 2 m diep en ruimte voor 1000 m³ l water
 • Aantal kunstbomen van staal en polyester: 9
 • Hoogte woudreus (plankwortelboom) in beton: 6 m
 • Afmetingen avonturenpad: 30 m L en 4 m H
 • Totale kostprijs: € 3.000.000
Plantentuin Meise praktisch:
 • Elke dag open vanaf 9.30 u
 • 7 €; + 60 jaar en personen met beperkingen: 6 €; =
  4 jaar en begeleiders van personen met beperkingen: gratis; 5-18 jaar: 1 €;  studenten: 3,50 €
 • Autosnelweg A 12 Brussel-Antwerpen, afslag 3 "Meise"
  Bus 'De Lijn' 250 of 251. Vanaf het Station Brussel-Noord of het metrostation Koning Boudewijn (lijn 6)
 • contact: 02/260 09 70 - info@plantentuinmeise.be  - www.plantentuinmeise.be
Info Pers:
 
 • Perscontacten: 
Koen Es
Woordvoerder Agentschap Plantentuin Meise
+32 472 38 62 90 koen.es@plantentuinmeise.be

Veerle Van Nieuwenhuysen
Adjunct-woordvoerder van minister Philippe Muyters
Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport
+32 486 49 44 80 - veerle.vannieuwenhuysen@vlaanderen.be
 
Jeroen Tiebout
Woordvoerder minister Ben Weyts
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn
+32 477 99 80 88 – jeroen.tiebout@vlaanderen.be
Copyright © 2016 Botanic Garden Meise, All rights reserved
You are receiving this email because you are in the press contact list of the Botanic Garden Meise

Our mailing address is:
Botanic Garden Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise
Belgium

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*