Plantentuin Meise

 Natuurbescherming

De zadenbank | Français | English

seeds drying in the seed bank

Hoewel het behoud van plantensoorten in hun natuurlijk biotoop de voorkeur geniet, kan een zadenbank in sommige gevallen toch een laatste reddingsboei zijn om bedreigde planten op een efficiënte manier voor uitsterven te behoeden, buiten hun natuurlijke leefomgeving. Zaadjes zijn klein en dus kunnen er op een relatief kleine oppervlakte, duizenden soorten tegelijk bewaard worden. Een zadenbank is dan ook een schatkamer voor de biodiversiteit.

Bedreigde wilde planten van bij ons

Een deel van onze zadenbank is gewijd zaden van zeldzame wilde planten uit de verschillende fytogeografische districten van ons land. Van de 600 soorten die op de Rode Lijst van bedreigde planten van ons land staan, zijn er van 500 soorten zaden verzameld. Ze worden bewaard bij een temperatuur van -20 °C waardoor ze extreem lang (100 jaar) bewaard kunnen worden. Regelmatig worden er kiemingsexperimenten gehouden om de kiemkracht van de zaden te controleren. Deze ex-situconservatie kadert in een wereldwijde strategie om plantensoorten te behouden en indien daar ooit mogelijkheden voor zijn hen te reïntroduceren in hun natuurlijke omgeving.

Uitwisseling

In de zadenbank worden uiteraard ook de zaden van de uitgebreide collectie levende planten van de Plantentuin bewaard. De bewaring is eerder op korte termijn en laat ons toe om sommige soorten snel te kunnen vermeerderen, het dient ook als back-up voor onze eigen collectie en voor de uitwisseling met andere plantentuinen en wetenschappelijke instellingen overal ter wereld. Jaarlijks wordt onze zadenlijst aan een netwerk van 600 correspondenten kenbaar gemaakt.

Wilde bonen

Bijzondere aandacht gaat uit naar de collectie van wilde bonen (Phaseoleae) en boonachtigen (Phaseolinae) met als doel de genetische variabiliteit van deze groep op lange termijn te behouden. Ook hier worden de zaden bij -20 °C bewaard. Een genetische collectie als deze, kan in de toekomst een belangrijke bron van veredelingsmateriaal zijn. Bonen (Phaseolus), soja (Vigna) en hun aanverwanten zijn wereldwijd belangrijke eiwitproducerende planten die op grote schaal geteeld worden en daardoor ook erg blootgesteld zijn aan ziektes en plagen. De rol van genetische variatie en resistente kenmerken van verwante soorten zal zeker nog in belang toenemen.

meer weten:

Persbericht 40 Noa's aan het werk in de ark van de Plantentuin

Persbericht Uitgestorven Belgische plant nieuw leven ingeblazen

 

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd